Huawei Watch GT2e | Mullistava älykello halvalla, vai jotain ihan muuta?

27/08/2020

Nyt täytyy kyllä myöntää, että itsehillintä petti ja päädyin ostamaan hieman turhahkon laitteen parisen viikkoa sitten. Toki voin aina vakuuttaa itselleni, että ostin sen "terveyttäni ajatellen", mutta let's face it, ostin sen vain sen takia, että se näytti hienolta, eikä hintakaan ollut ihan kohtuuton. No, ainakin nyt näen sykkeeni, jota niin kovasti halusin nähdä ja voin kirjoittaa arvostelun niille, jotka himoitsevat tätä yhtä kovasti kuin minä. Ehkäpä muutat mielesi ja säästät 150€, tai sitten nostat ostohousut korviin saakka.


Urheilu? Kello? Ai siis askelmittari, jossa on näyttö?

Koska kyseessä on tosiaan urheilukello (jota toki mainostetaan älykellona aktiivisille henkilöille) niin ominaisuuksistahan pitäisi löytyä urheilu ja kello. Ja kellohan löytyy, mutta miten urheilu?

Kellosta löytyy tosiaan kaikki anturoinnit GPS:stä inertiayksikköön, eli askeleet ja reitit tallentuu. Jostakin syystä kellosta löytyy melkein sata urheilulajia, mutta itse olen käyttänyt ainoastaan ulkojuoksua, sisäjuoksua ja ulkopyöräilyä. Toki jos niitä tarvii ja ne toimii, niin niitä on. Katsotaan vielä tarkemmin, että minkälaista anturia kellosta löytyy:

 • Optinen sykeanturi ( syke + happisaturaatio )
 • GPS + GLONASS ( Ja on muuten nopea, löytää sijainnin n. viidessä sekunnissa taivasalla. Karttaa ei löydy suoraan kellosta, mutta sovelluksesta löytyy. ) EDIT 29.10.2020: Jos puhelimen yhteys katkeaa yli pariksi viikoksi, (Vanha puhelin hajosi, enkä jaksanut ladata Huawei Health -appia heti uuteen luuriin.) kello alkaa valittamaan vanhentuneesta satelliititiedosta, eikä suostu paikantamaan itseään kuin vasta n. 5-10 min kuluttua.
 • IMU ( Eli gyro, kiihtyvyys ja magnetometri, suomeksi siis kellon liike ja asento, sekä samalla askeleet. Magnetometri on tässä kellossa ihan vitsi, joten kompassiin ei voi oikein luottaa. )
 • Ilmanpainesensori
 • Valoanturi ( ilmeisesti näytön alla kun missään ei näy reikiä )
 • Kapasitiivinen anturi, joka tunnistaa että onko kello ranteessa vai ei

Nyt täytyy kyllä mainita, että aika outoa, että näin halvassa kellossa on näinkin hienoja ominaisuuksia. Esim. happisaturaation mittaus ja valoanturi näytön alla on aika monimutkaisia teknologioita, joten niille pitäisi tulla hintaa kohtalaisen paljon. Lisäksi kello analysoi ihan uskomattoman paljon monimutkaisia asioita, joka vaatii aika paljon tutkimusta ja monimutkaisia algoritmeja, jotka puolestaan (ainakin teoriassa) kasvattavat hintaa. Ja tietenkin vielä kellossa on GPS + GLONASS paikantamassa kuljettua reittiä, eikä sekään ole ihan kauhean halpaa.

Analyysiä analyysin perään

Kello tekee itsessään analyysiä harjoittelun tyypistä ja laskee esim. palautumisajan, maksimaalisen hapenottokyvyn, harjoituksen intensiteetin, seuraa harjoituksen tilaa ja arvioi, onko urheilusuoritus ollut aerobista vai anaerobista. Kaiken lisäksi kellossa on myös 13 kpl juoksukursseja, jolloin kello neuvoo parhaan mahdollisen tavan lenkkeillä halutun intensiteetin mukaan. Sovelluksesta löytyy myös vielä lisää kursseja.

Tämän lisäksi kello analysoi jatkuvasti stressitasoa (myös nukkuessasi) ja yöllä sitten taas unen laatua. Ja sitten vielä sekin, että sovelluksesta näet erikseen unen eri vaiheet ja niiden prosenttiarvot yöllä (Sovelluksesta näkyy siis unen aika, syvän, kevyen ja rem -unen määrä prosentteina unesta, syvän unen jatkuminen pisteytettynä, heräämiskerrat ja hengityksen laatu), ja kaiken tämän lisäksi saat kirjallisen palautetteen suomeksi nukkumisestasi. Yöuni saa kokonaispisteet välillä 0-100 ja pääset katsomaan kivoja käppyröitä keskiarvoisesta unen laadusta ja kestosta, sillä kaikki tallennetaan. Toki unen laadun seuraaminen ranteesta on todella epätarkkaa, eikä siihen tule luottaa sokeasti, mutta ainakin unen määrä on lähellä oikeaa.

Ja sitten kaikkia muita ominaisuuksia

Koska kello sisältää ihan uskomattoman paljon ominaisuuksia, niin heitän tähän laiskuuteni vuoksi pitkän litanian ominaisuuksista, jotka tulee mieleen.
 • Musiikin toisto Bluetooth-kuulokkeisiin suoraan kellosta
 • Jos tykkää kuunnella musaa juoksulenkillä, niin enää ei tarvitse ottaa puhelinta mukaan! Toki musiikin saaminen kelloon on vähän äpöstystä, mutta kun ne saa sinne, (mp3 on ainoa tuettu muoto) toimii kaikki todella sulavasti!
 • Kaiutinta ja mikrofonia tosiaan kellossa ei ole, eikä myöskään kameraa. Tuskin kuitenkaan kukaan haluaa soittaa millään kämäisellä rannekellolla, sillä puhelin on tuossa vaiheessa jo aika varmasti taskussa. Ainakin tietoturva säilyy edes hieman, kun rannekellosi ei voi tallentaa ihan kaikkea.
 • Hengitysharjoitukset ( Omasta mielestä ihan täysi vitsi, mutta joillekin voi olla hyödyllinen )
 • Ilmoitukset tulevat ranteeseen ( Ja saa myös pois päältä, sekä valittua, että mistä sovelluksista ilmoituksia tulee! )
 • Säätiedot ( Paikannus pitää olla puhelimesta päällä, muuten sovellus ei suostu antamaan säätietoja... Ja tämän lisäksi itsellä näyttää väärän paikan säätiedot. Onneksi heittoa on vain 7 km. )
 • Sekuntikello + ajastin
 • Herätyskello ( Hylkäsin kokonaan puhelimella herättämisen, sillä rannekellon herätys on miljoona kertaa mukavampi kuin puhelimen rasittava ulina. )
 • Taskulamppu ( Näyttö menee maksimikirkkaudella valkoiseksi )
 • Etsi puhelimeni ( Puhelin päästää niin korviariipivän lausahduksen, että sen kyllä löytää tuolla. Ainakaan tuon testaamisen jälkeen ei tee mieli hukata puhelinta. )
 • Näyttö menee päälle kun katsot kelloa ( Tunnistus ranneliikkeestä )
 • Älä häiritse -tila ( Kello ei pörise, eikä näyttö mene päälle ilman painallusta )
 • Hyvä akunkesto
 • Ei ihan yllä mainostettuun kahteen viikkoon ( ulkourheilut käyttävät GPS:sää, vaikket niin tahtoisikaan ). Viikko on aika realistinen ainakin omassa käytössä.
 • Näppärä magneettinen lataustelakka, toki vähän tympeä kun kelloa ei saa muuten kuin sivuttain tai ylösalaisin pöydälle sen muotoilun vuoksi
 • Keskisen Kellolta saa halvan panssarilasin kelloon (9,90 €)

Ai niin. Melkein unohdin lisätä ne ominaisuudet mitä kellolta kaikki etsii.

 • Mukava ranteessa, vaikka oma ranne onkin aika pieni ja kello on isohko
 • Selkeä käyttöliittymä, eli käytön pitäisi onnistua myös niiltäkin, jotka eivät halua rootata kelloa ja koodata omaa UI:ta.

Jaa pelkkää plussaa. Mutta entä miinusta?

Vaikka nyt tulikin pelkkää hyvää kellosta, niin on tuossa pari fundamentaalista ongelmaa.  Ensimmäisen kerran kun sain kellon käyntiin niin vastaan tuli ilmoitus, jossa luki jotain siihen suuntaan, että yhdistä kello puhelimeen. Pitäisihän rannekellon toimia ilman puhelinta? Noh, siitä sitten selvittämään että mitähän hittoa sitä pitäisi muka ladata että saa rannekellon toimimaan. Ja sittenhän se selvisi, että jos haluat käyttää kelloa niin puhelimeen pitää asentaa Huawei Health -sovellus. No sen kun sain ladattua niin todellisuus jymähti aika kovaa päin näköä. Siihen pitää rekisteröityä, ja tietenkin samalla annetaan kaikki pääsy kellon tuottamaan dataan. Ja tietenkin myös puhelimen tuottamaan dataan. Ja puhelimelle tallennettuihin tiedostoihin. Big oof. Tuo sovellus (ainakin omasta kokemuksesta) oli muutenkin niin surkea, (rekisteröitymisen osalta siis) että tuntui aivan siltä kuin olisin tunkenut tietoni johonkin kaikista surkeimpaan skämmiin. Toki tuon kun sai toimimaan, niin sitten ei ollut enää suurempia ongelmia, mutta sovelluksen tietoturva jäi silti hieman mietittymään.


Tuo olikin se isoin miinus, ja tässä on sitten pienempiä ongelmia ja bugeja:

 • Kelloa laittaessa jää joskus iho rannekkeen ja lenkkien väliin. Pientä epämukaavutta, mutta tuokin ominaisuus siis löytyy.
 • Kellotaulujen vaihtaminen sovelluksesta on tuskaa, sillä aina kun sovellus saa puskuroitua lisää, se palaa takaisin sivun alkuun, joka on aika rasittavaa. ( Tämä ongelma ilmeisesti korjattu, ei ainakaan tullut uudelleen kun vaihdoin uudestaan kellotauluja )
 • Sykealue on ainakin itsellä juuttunut kellossa kohtaan 'äärimmäinen', mutta sovelluksesta näkyy oikeat sykealueet. ( Tämä bugi ei tule läheskään aina ) EDIT: 29.10.2020 tuo bugi näyttäisi olevan nyt korjattu täysin.
 • Urheilusuorituksen aikana kello sekoilee näkymien kanssa, eikä osaa keskittää niitä. Toki kaikki toimii tuolloinkin, mutta yritä siinä katsoa sykettä kun kello näyttää puolet yhdestä näkymästä ja puolet toisesta. Toki tuo on aika pieni ongelma ja saattaa korjaantua tulevaisuudessa.
 • Maastopyöräillessä kello ei meinaa pysyä ranteessa, jolloin hihnaa joutuu kiristämään aika paljon, että sykelukemat saa näyttämään jotain järkevää. Tämän jälkeen ranne näyttää ihan mustekalalta reikien takia. Voi olla, että kello on ehkä hieman liian iso miniranteelleni, mutta ainakin lenkkeillessä se pysyy kädessä hyvin ilman suurempia kiristyksiä.

Mitä kaikkea Huawei-ID kerää pilveen (tai ainakin kertoo keräävänsä):

Kävin ihan mielenkiinnosta lataamassa kaikki tiedot, mitä Huawei on kerännyt tässä kahden viikon aikana palvelimilleen. Ja kaikki tiedot siis tuli .json (data) ja .xlsx (description) -tiedostoina.


Huawei-ID:stä putkahti siis ulos zippifilu, jonka sisällä on neljä kansiota.

 • Health detail data & description
 • Motion path detail data & description
 • Sport per minute merged data & description
 • SportsHealth data & desciption


Vilkaisin pikaisesti json -filukat läpi (en jaksanut alkaa kirjoittamaan pytikalla mitään hienoa), ja niistä löytyi nopealla vilkaisulla nämä (aika varmasti jäi jotain pois, mutta eipä sillä niin väliä):

 • Syketiedot
 • Unitiedot
 • Sijaintitiedot ( GPS:sän keräämät reittipisteet, ihme kyllä vain pyöräilystä ), kulutetut kalorit ja askeleet
 • Urheiluun käytetty aika päivittäin ( Aloitusaika ja kesto )
 • Kaikki päivän aikana tekemäsi aktiviteetit on luokiteltu, (harmi ettei missään kerrota, että mitä luokittelun indeksi tarkoittaa) ja niissä on urheilun tyyppi, kesto, matka, askeleet, jne. (näitä itsellä näyttäisi olevan n. 50-200 per päivä) Ainakin kaikki kahvinhakureissut on tallentunut näihin.

Näyttäisi vahvasti siltä, ettei tuossa ole kaikkea dataa, jota kello kerää. Voi olla toki niinkin, ettei kaikki data mene pilveen, jota epäilen vahvasti. Pitäisi alkaa vähän reversaamaan tuota Huawei Healthia, jotta siitä saisi kaivettua kaiken kerätyn datan, mutta minulla ei ihan riitä kiinnostus eikä taidot tuohon, joten jätän tuon sitten jollekkin muulle.


Mutta tässä on nyt aika laaja arvostelu Huawei Watch GT 2e -kellosta. Toivottavasti sait arvostelusta jotain hyödyllistä irti! Jos arvostelu ei ollut mielestäsi riittävän laaja tai siitä puuttuu jotain, ota minuun yhteyttä sähköpostitse!

E-mail: teukkaniikka@gmail[.]com