Haptisella palautteella varustettu VR-käsine

18/08/2019

Tämä kuva on otettu 22.5.2018. Aloitin tämän projektin alunperin 10.4.2018 ja tein niin ison virheen, että se sai minut luopumaan projektista melkein kokonaan.

Mistä tässä projektissa on kyse?

Tämä projekti on alunperin tarkoittettu toimimaan virtuaalitodellisuudessa eräänlaisena peliohjaimena. Tavoitteena oli saada siirrettyä käyttäjän käden liikkeet virtuaalitodellisuuteen ja antaa virtuaalitodellisuudesta haptinen palaute käyttäjän käteen moottoreilla. Sormien asentojen lukemiseen on käytetty paineantureita, jotka tein paperista, alumiinifoliosta, grafiitista ja teipistä. Ihme kyllä anturit toimi, mutta ne on todella vaikea kasata, eikä lyijykynällä väritetty paperi tuota kovin vakaata signaalia. Tässä on demovideo hanskojen prototyyppien toiminnasta.

Tässä on myös muutama demo vanhalta Instagram-tililtäni:

Mikä meni vikaan?

Suurin virhe hanskojen kehityksessä oli MPU9265 -inertiayksikköjen käyttäminen, sillä ne eivät pysty laskemaan absoluuttista kiertoa itse anturissa. Kierron laskeminen on hyvin vaativaa, varsinkin kun samassa syssyssä on huonosti dokumentoitu anturi, kokematon opiskelija ja Arduino. Vaikka olisinkin saanut kaikki laskukaavat opeteltua, Arduinosta olisi luultavasti loppunut kähy.

Yritin jonkin aikaa sitten aloittaa projektia uudestaan, mutta tilaamani anturit olivat kopioita eivätkä ne suostunut toimimaan oikein. BNO055 olisi kyllä ratkaisu orientaatio-ongelmaan, mutta aitojen anturien hinnat ovat jo sitä luokkaa, ettei lompakko ihan veny tuollaisiin hankintoihin.

Dokumentaatio

Tämä on ensimmäinen versio haptisesta palautteesta.

Tässä on hanskan kytkennät ja paineanturin toiminnan kuvaus.

Tässä on toinen versio paineantureista, jota ei ole testattu.

Tässä versiossa runko on 3d-tulostettu ja paineanturit on korvattu potentiometreillä. Mielestäni paineanturit ovat kuitenkin edelleen parempia kuin potentiometrit tässä tarkoituksessa.

Projektin tulevaisuus

Suunnittelin tässä ajankulukseni uuden version paineanturista ja listasin kaikki osat Adafruitilta. Hetken hintaa ihmeteltyäni totesin, että projekti taitaa jäädä taas roikkumaan. Olisi kyllä siisti saada rakennettua projekti joskus loppuun, jotta sitä pääsisi testaamaan virtuaalitodellisuudessa. VR-lasit kyllä puuttuu myös, mutta ei parane miettiä sitä vielä.

Ainakin tällä hetkellä näyttää vähän siltä että paineanturit on vielä suht. halpoja, joten ainakin sormien asennon tunnistusta saisi kehitettyä eteenpäin. Sitä pääsisi testaamaan vaikka robottikädellä, jota aloitin nyt viikonloppuna.


Tilannekatsaus 30.7.2020


Olen yrittänyt saada SteamVR-API:n kautta tietoa siitä, mitä peliohjaimille lähetetään. API-rajapinnan dokumentaatio on kuitenkin todella kehno, eikä Steam ole oikein panostanut siihen, että siihen voisi puukottaa omia hookkeja ja kaivaa täten dataa sieltä omaan käyttöön. Kaiken tämän lisäksi Steam on ilmeisesti siirtymässä kohti OpenXR -rajapintaa, joka voi tuottaa aikamoisia haasteita tälle ratkaisulle.