3D-tulostettu vaihdekeppi

29/12/2018

On ehkä parempi, että otat projektin kevein mielin vastaan etkä rakenna sitä itse. Voin toki halutessasi antaa 3D-mallit ja lähdekoodin, mutten siltikään kannata tämän rakentamista.

Kyllä, jopa jousikin on 3D-tulostettavissa.


Joskus kyllä tulee pohdittua, että mistä ihmeestä revin näitä ideoita. Olisikohan ollut puolisen vuotta sitten kun pelasin RaceRoom Racing Experienceä ja mietin miten pelikokemusta voisi vähän ehostaa. Nopea vilkaisu Verkkokaupasta ja uusien rattien hinnat on 300€ paikkeilla. Lisäksi siihen pitäisi ostaa vielä vaihdekeppi, joka maksaa 50€. No rahat eivät riittäneet millään ja pohdin hetken vaihtoehtoja. Lopputuloksena tuli sitten ehkä yksi turhimmista projekteista mitä olen ikinä tehnyt.


Ensin taiteilin mallin pahvista. Kaikki oli valmista ja astuin vahingossa sen päälle. Onneksi kuitenkin kansilevy urineen säilyi ja otin mitat ylös. Projekti jäi sitten siihen hetkeksi. Jonkin aikaa sitten järjestelin papereita ja muistin suunnitelleeni tämän. Nyt kun on vielä 3D-tulostinkin niin ei voi ainakaan hajottaa sitä astumalla päälle. Ja eikun suunnittelemaan Fusion 360:lla. Lopputuloksena on melko erikoisen näköinen neliö, joka ihme kumma toimii vaihdekeppinä. Tarvitset kuitenkin kytkinpolkimen pystyäksesi käyttämään vaihteistoa peleissä. Oma versio on niin hirveä räpöstys että taidan säästää teidät sen kauheudelta.


Laitteisto ja ohjelmisto

Vaihdekepin erikoisuus on sen käyttämä joystick-moduuli (KY-023). Se oli halpa ja löytyi jo valmiiksi, joten käytin sitä vaihdekepin sijainnin saamiseen. Monet ovat käyttäneet kytkimiä tunnistamaan päällä olevan vaihteen, mutta ne tuppaavat olemaan epäluotettavia ja monimutkaisia. Tässä ei ole juurikaan muita ongelmia kuin se jos vedät vaihdekeppiä ylöspäin, sillä se irtoaa. Tämä voi olla pienehkö ongelma rallia ajaessa ja saattaa aiheuttaa pieniä tuskastumisia.

Ohjainlaitteeksi laitoin Arduino Leonardon. Se toimii USB-HID -laitteena ja näkyy Windowssissa suoraan peliohjaimena. Tällöin ei tarvi muuta kuin ladata koodi Arduinoon, määrittää peliin vaihteet ja pelata.